Business Intelligence, Teknik, Qlik

Va?! Måste BI vara en upplevelse också?

Barnen är målgruppen för all vår systemutveckling. Är något inte snabbt nog, snyggt nog eller intressant nog så är det inte värt att ägna en extra blick åt. Om 5-åringen hemma inte tycker filmen på paddan är bra, byter hon.

Själv satt jag snällt och tittade på hela Lilla Sportspegeln varje måndag bara för att inte missa veckans enda tecknade film, 3 minuter Tom och Jerry. 2-åringen springer fram till Tv:n och sveper otåligt med handen över skärmen när pappa bytt till sportkanalen. Visserligen fick jag som liten springa fram till TV-skärmen för att byta kanal, men det berodde på att vi inte hade någon fjärrkontroll…

Lite naivt har jag tänkt att flashiga appar, interaktivitet och coola innovationer kanske inte i första hand gäller mitt arbete. Jag arbetar med BI-utveckling och beslutsstödsystem… och jag menar, det viktigaste är väl ändå att siffrorna är korrekta och att de som ska fatta besluten får så tydliga och entydiga underlag som möjligt inför varje beslut. Måste det verkligen vara en upplevelse också?

Ja, det borde det faktiskt vara när jag tänker efter! Kanske är det inget uttalat krav hos dagens beslutsfattande 50-talister, men i takt med att Generation Y, ”the millennials”, dvs generationen födda 1980-2000 tar över arbetsmarknaden måste även vi utvecklare anpassa oss om vi vill att våra produkter ska användas.

När jag googlar runt lite så kan jag läsa att det som gör Millennials lyckliga är tydligen familj, vänner, fritid och semester. Framgång i arbetslivet utgör däremot en underordnad betydelse och de föredrar flexibilitet i arbetstider snarare än hög lön. Beslutsunderlag och rapporter jag levererar ska alltså kunna nås från vilken enhet som helst, när som helst. Kanske en blick på mobilen efter lunchträningen, innan duschen eller några snabba svep på läsplattan innan filmen på kvällen. Kanske lite förberedande analyser på morgontåget till mötet. Formatet måste vara okomplicerat, överskådligt och tillgängligheten omedelbar. Det ställer höga krav på mig som utvecklare, inbyggd säkerhet och rapporteringsverktygets flexibilitet.

Jag är van vid att, som utvecklare i ett verktyg, hela tiden anstränga mig till det yttersta för att dölja verktygets brister och skavanker för slutanvändaren. Det är ofta minst sagt trickigt  att trolla fram en hyggligt modern applikation enligt kundens önskemål genom att kombinera standardlösningar och inte allt för mycket kod.

Det gränssnitt jag själv oftast jobbar i ska vi inte tala om. Förra året besökte jag Qliks event Qonnections i Orlando, Florida och jag blev otroligt inspirerad. Det som fascinerade mig mycket var att Qlik även ser mig, utvecklaren, som användare av verktyget. Att det inte enbart är den som konsumerar slutprodukten som ska få en bra användarupplevelse. Även jag kommer att få arbeta i ett intuitivt, överskådligt och snabbt verktyg med coola features. Men det är klart… Jag ska ta fram beslutsunderlag, data och rapporter åt the Millenials, men Qlik har redan siktet inställt på mina små 2010-talare där hemma…

Nyfiken på mer inom Business Intelligence? Kolla in hur vi jobbar här!

[HS-Sma-steg-till-affarsvarde]

Dela inlägget