Teknik, Microsoft

Microsoft-spaning från #Build

I maj var det dags för en av världens största utvecklarkonferenser – Microsoft Build 2017. Stretch var givetvis på plats. Konferensens huvudämne var nyheter inom molntjänster genom Microsoft Azure. Även spännande ämnen som Artificiell intelligens (AI), Mixed Reality och Internet Of Things (IOT) var heta under veckan.

Cloud

AI

Microsoft satsar stort på AI idag. Med tjänster som Cognitive Services och Cortana har utvecklare tillgång till kraftfulla verktyg så som bildigenkänning, textanalys med mera. Eller varför inte skapa din egen AI-tjänst genom att använda Azure Machine Learning?

I en demo användes exempelvis bildanalys. Vi fick via ett AI-baserat system som använder bildigenkänning och analys för att lokalisera personer, utrustning eller risker se exempel på detta kraftfulla verktyg. Ett annat exempel var möjligheten att hitta specialiserade verktyg på en arbetsplats samt identifiera lämplig person att överföra den till på arbetsplatsen. Det demonstrerade systemet kan göra över 27 miljoner igenkänningar per sekund av både människor och föremål. Kolla in videon här!

Cosmos DB

Microsofts nya databas som körs på Azure-plattformen. Cosmos DB ersätter document db i Azure men är mycket mer än så. Databasen är multi-modell, globalt distribuerad och utnyttjar Azures intelligenta moln, vilket enligt Microsoft gör det både mer kraftfullt och flexibelt än andra databastjänster. Det ger dig också bra responstider om du har kunder som är geografiskt utspridda över världen.

Azure IoT Edge

Detta är en “cross-platform” motor som körs på Windows och Linux och gör det möjligt att köra molnfunktioner på IoT-enheter. Logiken kan testas och distribueras från molnet och sedan distribueras till IoT-enheter via Docker-behållare.

Serverless

Det pratades ganska mycket om det nya konceptet serverless på Azure. I praktiken innebär detta att man utnyttjar Azure functions. Detta innebär i princip att man kan lägga upp kod i Azure men slipper bry sig om några servrar, appar eller liknande. Allt det sköter Microsoft åt dig i bakgrunden. Ingen stor skillnad från idag, men du slipper en del jobb vid skapandet.

Azure stack

Azure kommer snart att kunna installeras i ett lokalt datacenter. Detta innebär lättnader för alla som hanterar information som rör sekretess eller PUL. Exempel finns redan i produktion. Ett exempel var ett rederi för kryssningsfartyg vars fartyg, under färden saknar internet-koppling.

Vilka andra godbitar fanns på #Build?

HoloLens

Har du testat HoloLens? Hittills har Microsofts VR-glasögon endast funnits i en väldigt begränsad upplaga och varit svåra att få tag på utanför USA. I år kryllade det av HoloLens demonstrationer på Build och det är tydligt att Mixed Reality är ett stort fokusområde för Microsoft.

En nyhet som presenterades på mässans andra dag var att HoloLens kommer i en konsumentversion i samarbete HP, Dell, Lenovo, Asus och Acer med ett pris från ca 300$. Det är ungefär en tiondel av kostnaden för den nuvarande versionen. Konsumentversionen planeras att släppas till jul. Vi fick även möjlighet att testa HoloLens. Vad kan vi säga om dem? Häftigt? Ja! Praktiskt? Nej, inte direkt. De är fortfarande för stora och otympliga och ytan som projiceras är för liten. Men OJ, Vad häftiga saker man skulle kunna göra med tekniken i framtiden, t.ex. kasta alla skärmar, tv apparater mm.

ASP.NET Core 2.0

Scott Hanselman och Daniel Roth presenterade nyheterna i Core 2.0 och det är ganska stora nyheter. De har utökat vad Core 2.0 stödjer avsevärt mot vad tidigare versioner av Core gjorde. I dagsläget fungerar ungefär 70% av alla NuGet paket att köra under Core 2.0. En bit kvar för dem att göra men nu känns det som att man seriöst kan börja titta på Core vid nyutveckling.

Microsoft Graph

Det har inget med grafer att göra om ni trodde det. Graph är ett nytt API som inkluderar i princip alla Microsofts produkter från och med 2017. Det innebär att man via detta API t.ex. kan hämta information om användare, vilka möten de har inbokade, vilka dokument de senast läst eller redigerat. Detta är något som vi har väntat länge på. Tyvärr så fungerar det inte med äldre versioner av Microsofts programvara. Men det är perfekt som något att använda om man vill utöka sin service vad gäller Office 365. Det finns stora möjligheter till att utveckla olika former av appar och dylikt för att ge kunder mervärde här.

The future of coding

Microsoft har en vision om att all framtida utveckling ska ske i Visual Studio oavsett om du bygger för någon mobil, Linux, Mac eller pc. Som ett steg i denna process har man jobbat mycket med Xamarin, se nedan.

Visual studio finns nu att köra på Mac. Grattis till alla er Mac-älskande .NET-kodare där ute.

Windows stödjer nu ytterligare 3 Linux dialekter.

Det häftigaste vi fick se var ett demo där det debug-kördes en vanlig ASP.Net web app samtidigt som det debug-kördes en Linux app. Sedan steppades det genom båda kodbaserna. Allt detta kördes på samma pc. Det känns som att Microsoft har kommit ganska långt vad gäller Linux. När kommer man kunna utveckla appar för Mac och debug-köra dem i sin Windows pc?

Xamarin

Microsoft har byggt vidare på Xamarin så nu verkar det som att utveckling stöds på ett bra sätt av appar för Ios, Android och Microsoft Phone med gemensam kodbas i c#.  Detta såg spännande ut, men vilka begränsningar som finns kvarstår att se.

Sammantaget gav konferensen väldigt innehållsrika dagar speciellt för oss som är intresserade av vad som händer i Microsofts moln framöver, AI och IoT. Positivt var också att Microsoft tydligt fokuserat på att få en bra mix på presentatörerna. Andelen kvinnor som både presenterade och mötte deltagare i ”The hub” var mycket högre än vad vi upplevt på tidigare konferenser. Detta gällde både under keynote-presentationer så väl som Azure-specialister i tekinkbåsen. Tummen upp Microsoft!

/Andreas, Mikael och Martin

Nyfiken på mer? Kolla in våra grymma microsoft-specialister här!

Dela inlägget